"Kilpailuta raaka-aineesi - me teemme sen puolestasi ilmaiseksi."

Satotilanne syyskuu 2018

Syyskuun puolivälissä vain noin 3% Italian riisisadosta on puitu. Sadonkorjuu käynnistynee täydellä teholla syyskuun viimeisellä viikolla ja jatkunee lokakuun loppuun.

Kaikki riisimyllyt ovat samaa mieltä siitä, että markkinatilanne on hyvin ”epäselvä”.  Riisimyllyillä ei ole vielä mitään tarjottavaa uudesta sadosta. Sadon laadusta tai saannosta ei vielä ole tarkkoja tietoja. Ensimmäisten näytteiden perusteella on selvinnyt, että saanto jäänee normaalista 60% keskiarvosta reilusti alle, eli noin 55-57%:iin. Kokonaisuudessaan riisin kylvöala pieneni viime vuodesta noin 4,5%. Pyöreäjyväisen riisin kylvöala pieneni noin 13%. Erityisesti Selenion ja Solen kylvöalat ovat pienentyneet voimakkaasti, Selenion 20% ja Solen 18% viime vuodesta. Kylvöalan pienentyminen johtuu viime satokauden edullisista hinnoista. Viljelijät ovat halunneet viljellä tuottavampia viljoja kuten vehnää ja maissia. Lisäksi viimeisen vuoden aikana viljelijöillä oli vaikeuksia kattaa tuotantokustannuksia, kun paddysta sai alle 300€/mt. Yleisesti arvioidaan, että uuden sadon hinnat alkavat melko korkeina. Pyöreäjyväisen paddyn hinnaksi arvioidaan noin 300-320€/mt. Keskijyväisen riisin, erityisesti Loto-tyyppisten lajikkeiden kauden avaushinnat saattavat liikkua lähellä pyöreäjyväisen hintatasoa.

Euroopassa pyöreäjyväisen riisin kysyntä kasvaa noin 7% vuosivauhdilla. Tällä kaudella onkin huoli siitä riittääkö Italian riisi koko satokaudelle. Paljon riippuu myös Turkin tilanteesta; kuinka riisisato siellä onnistuu ja kohdistuuko kysyntää Italiaan ja Espanjaan. Lisäksi USA:n riisillä on tuontitulli Eurooppaan, joten sen tuonti varmasti vähenee. Pyöreäjyväinen riisi, erityisesti Selenio, on suosittu myös Sushi-riisinä, joten kysyntää riittää. Paineita nouseviin hintoihin on olemassa.


Italiassa viljelijät seuraavat tiiviisti maailmanmarkkinahintoja, eivätkä ole halukkaita myymään paddyä liian edullisesti. Viljelijät ovat rakentaneet lisää siiloja, joihin voivat varastoida yhä enemmän paddyä; ei ole pakko myydä, vaan voi odottaa parempia hintoja. Lisäksi viljelijät saavat syksyllä EU-tukia, joten taloudellista pakkoa ei ole myydä.